Kersti möllab pagariäris

Nonii nonii, saatuse tahtel olen kraadi v6rra oskuslikum klienditeenindaja kui muidu ilmselt vaja oleks. Seega siin lehel hakkavad eksisteerima erinevad n2pun2ited kohaliku (magusa) gurmee tegemiseks 🙂

* M2rkus iseendale – 1 cup= 90 gr/30oz

* Lisam2rkus – minu elu teeb tunduvalt lihtsamaks see, et populaarsemate maiuste tegemisel kasutame juba eelnevalt kokkusegatud segusid. Et aga kunagi hiljem samu asju juba kodustes tingimustes teha ja v6ib-olla soovib keegi praegugi katsetusi teha, toon eraldi v2lja iga valmissegu koostisosad.

* Paljuski kasutatakse siin rullis olevat lehttaiget (puff pastry). Ma ei ole kindel, kas Eestis tavatoidupoodides see samal kujul myygil on, ent eks kohalikud kypsetusasutused saavad ka ilmselt materjali hulgi/kasutajas6bralikumalt osta. Rullis lehttaigna kasutamine on k2ep2rane veel seet6ttu, et osadel ampsude puhul tuleb algmaterjal m66ta (mhm, meil on selleks spets metallist m66dulint olemas).

* Lisaks vahustatakse siin maiuste t2idiseks sellist asja nagu “thickened cream” . Esmalt arvasin, et see on sama, mis meil vahukoor, kuid vahukoor on siinmail veel eraldi myygil. Thickened cream vahustamata kujul on JUBA tunduvalt paksem kui vahukoor. 2kki on tegemist j2lle millegagi, mida kasutavad Eestis vaid suured pagarit88kojad? Igatahes, kui keegi tahab allpoolseid maiuseid j2rele proovida teha, siis mina soovitaks kasutada vahukoort, vastavalt maitsele v6ib seda ju segada/vahustada kodujuustuga.

Alustame canollidest, sest see oli esimene maius, mille tegemist mulle yldse n2idati (kuigi siis piisas mulle vaid esimeste v6tete n2gmisest kui m6tlesin, et canollid j22vad minu poolt kyll tegemata).

1. M66da 6cm paksused lehttaigna ribad, meil on nende pikkuseks 35cm (rullis taigna pikkus);

2. Keera ribad nurga all ymber toru/pulga (meil on puidust pulgad, mille ymber keritud h6bepaber, et kypsetest rullidest oleks hiljem v6imalik pulk v2lja saada. Eraldi nipp, et pulk eriti kergelt v2lja tuleks, tee pulgad enne kergelt 6liseks) ja l6ika alguse ning l6pu taignatykid 2ra, et rullis taigen j22ks n8 sirgete 22rtega;

3. Aseta pulga ymber keeratud rullid ahjuplaadile (j2lgi, et l6pu22r asetseks vastu ahjuplaati), pintselda muna-piima seguga ning supsa ahju (ei oska kraade 8elda, k6hutunne noh);

4. Lase rullidel kypseda, kuni nad on kuldpruunid. Seej2rel v6ta nad ahjust v2lja ning j2ta jahtuma;

5. Kui rullid on piisavalt jahtunud, keera/v6ta pulgad rulli seest v2lja. Seda peab tegema ettevaatlikult tunnetades, kas pulk rulli sees liigub vaikselt. Kui liiga tugevalt kohe rapsima hakata, l6hud rulli 2ra. Kui pulk v2ljav6etud, kontrolli, et rulli sisse h6bepaberitykke ei j22 (kui kasutad fooliumiga kaetud pulkasid nagu meie);

6. Sega valmis rullit2idis. Kogused pead ise paika panema vastavalt, mitu rulli sa yldse teed. Meil on t2idiseks vahule aetud thickened cream, kuhu sisse on segatud custard jahu. Ehk siinmail nimetatakse seda sisu “custardiks”. K6ige rohkem meenutab see kodustes tingimustes keedukreemi.

7. Pane segu tordipritsi sisse ning t2ida rullid t2idisega. Veendu, et rull on pigem maksimaalselt segu t2is. Mina panen tavaliselt rulli t88lauale seisma ja pressin n8 ylevalt alla segu sisse. Oskajamad hoiavad lihtsalt rulli yhes k2es ja pigistavad tordipritsi teise k2ega, aga mul ei ole nii palju j6udu 😀 PS! T2iendus p2rast 3 kuud pagari2ris – olen suuteline kyll rulli t2idisega t2itma nii, et rull yhes k2es ja tordiprits seguga teises 😀

8. Viimaks sulata sokolaad. (j2llegi, meil tehakse sokolaadisegu j2rgmiselt – pooleks/sama kogus sokolaadilaastusid ja thickened cream’i pannakse yhte n6usse ning sulatatakse aeglaselt mikrokas kuni koostisosad on yhtlaseks massiks segunenud). Sutsa rullid m6lemat otsapidi sokolaadi sisse ning l6petuseks “triibuta” rulli keskosa sokolaadiga yle;

9. Serveerida v6id kohe v6i kui sokolaad on hangunud. S88gik6lblikud on p2evake-kaks ehk olenevalt, mida kasutasid t2idiseks. Kui t6esti juhtub, et ei suuda kogu portsjonit kohe 2ra syya, s2ilita neid pigem kylmikus kui toatemperatuuril 🙂

DSCN1901

J2rgmiseks minu lemmikud matchstick (mhm, tuleneelajaks v6ib siinseid kodanikke p6him6tteliselt pidada).

1. M66da 7cm laiad ja 17.5cm pikad lehttaigna ribad (j2llegi, pikkus on meil rullis taigen t2pselt pooleks. Tegelikult pole siin isegi riba suurus/kuju oluline, pigem vastavalt sellele, kui suuri maiuseid ise teha tahad);

2. Aseta ribad ahjuplaadile, pintselda muna-piima seguga yle ning pista ahju kypsema;

3. Kypseta, kuni ribad on kuldpruunid ja kerkinud;

4. V6ta kypsenud ribad ahjust v2lja ja aseta plaadiga jahtuma;

5. Kui ribad on jahtunud, l6ika ribad terava noaga pooleks. Ehk ribad peaksid olema piisavalt kerkinud, et saaksid yhest 7*17.5cm ribast kaks – alumise ja pealmise tyki;

6. M22ri yhele poolele 1 tl maasikamoosi (v6i vastavalt enda maitsele mingit muud kogust moosi);

7. Vahusta vahukoor (soovikorral koos kodujuustuga) piisavalt tugevaks massiks, et see pysiks ning kasutades tordipritsi, kanna maasikamoosile korralik kiht segu (tordipritsi kasutamisel j22b lihtsalt v2ljan2gemine parem);

8. Aseta teine ribapool kreemi peale, puista yle tuhksuhkruga ning voila. S2ilita kylmkutemperatuuril yks p2ev.

DSCN1896

Kolmandaks apple turnover. Suhteliselt lihtne teha, kuid mulle just eriti ei maitse. Kuigi nimi on APPLE turnover, siis sisuks kasutatakse nii konserveeritud 6unu (vungi lisamiseks maitsestame meie 6unatykid eelnevalt kaneeli ja peenikese suhkruga), aprikoose kui 6una-vaarikamarjade segu. Vastavalt loovusele v6ib ilmselt m6nda muud puuvilja sinna vahele panna.

1. L6ika v2lja ymmargused taignatykid (umbes 10cm diameetriga). Murra nad pooleks, pintselda muna-piimaseguga, kasta pintseldatud pool (pruuni)suhkru (raw sugar) sisse ja aseta ahjuplaadile;

2. Kypseta ahjus kuniks poolkuud on kuldpruunid p2rast mida v6ta ahjust v2lja jahtuma;

3. L6ika poolkuud terava noaga lahti, n2evad v2lja justkui avatud merekarbid;

4. Pane vastavalt soovile konserveeritud puuviljad poolkuu vahele;

5. Vahusta vahukoor (soovi korral kodujuustuga). Hoia yhes k2es peaaegu suletud poolkuud, samal ajal teise k2ega kasutades tordipritsi, “liimi kinni” merekarbi pooled. (Issand see on nagu hiinakeel praegu seletada, kuidas apple turnover’d teha:D);

6. Soovi korral puista valmis merekarbid yle kas kaneeli v6i tuhksuhkruga.

DSCN1898

Oleme hakanud (uuesti) myyma moosiponstikuid/Jam doughnut. Nende tegemine on yks lihtsamaid yldse pagari2ris ning moosipontsikud on eriti minev kaup klientide seas.

1. Nende valmistamiseks teeb Sarah hommikul muude leivade ja p2tside s6tkumise k2igus magusa taigna (sweet dough) valmis ja paneb selle m6neks ajaks kerkima. Kui k2kid on piisavalt suured ja 6hulised, on minu ylesanne need kuumas 6lis (mis on valmis 180 kraadi juures) kypsetada ning restile jahtuma ning 6list n6rguma panna.

2. Veereta kypsenud k2kid suhkru-kaneeli segus nii, et need oleks yhtlaselt igalt poolt kaetud;

3. Igale k2kile noaga peale v2ike pragu. Pane maasikamoos tordipritsi, suska igale k2kile v2ike ports moosi sisse ning ongi valmis.

3. Moosi/kreemi pontshikute puhul l6ika pontshiku peale u poole sentimeetri sygavune ja poole sentimeetri laiune pragu pntshiku kogupikkuses. Tordipressiga kanna esmalt sellesse moosi, mille peale vahukoort. Soovi korral kaunista moosinupukestega.

Imelihtne ning ilmselt valmistatav ka kodustes tingimustes. M2rkus iseendale – uuri, kuidas Eestis kohupiimapallikesi tehakse!

(maasika)Moosiponshikud

Pontsikud

(maasika)Moosi- ja kreemipontshikud

DSCN2745

Veelgi lihtsam ja t2itsa minu teha algusest l6puni on s66rikud. Siin on nende traditsioonilise kuju saamiseks spetsiaalne asjapulk olemas.

1. Sega kokku s66riku segu.

2. Kypseta 180 kraadises kuumas 6lis ning pane nad restile jahtuma/n6rguma.

3. Vastavalt tujule, veereta s66rikuid kas ainult suhkru-kaneeli segus, tee kreemis66rikuid (poolita s66rik, kata yks pool piisavalt paksu vahukoorega ning pane teine pool s66rikust t2idise peale) v6i m2ssa veidi rohkem ja kaunista s66rikud shokolaadi ning v2rvilise puruga.

Kreemis66rikud

DSCN2733

Shokolaadis66rikud

DSCN2734

Muffinid on ilmselt maiused, mida teab igayks ja eeldab nende olemasolu igas endast lugupidavas toitlustusasutuses. Nii on ka meil nad pidevalt olemas. Erinevalt kodust, kus muffinitaigna tegemine v6ttis natuke rohkem aega, saab siin p6hitaigna valmis j2llegi spetsiaalse segu segamisel veega. Loominguliseks muutun vastavalt erinevate maitsete lisamisel. Siin on j2llegi mulle vabad k2d antud, lihtsalt et mitte liiga ekstreemseks katsetamisel minna, uurin alati Sarah’lt, kas minu v2ljapakutud kombinatsioon on vastuv6etav (eelk6ige klientidele). Seega on meil menyys olnud vaarika-valgeshokolaadi-, mustika-, rummi-rosina ja banaani-(sarapuu)p2hkli muffinid. M6nikord, kui Sarah ei ole l2heduses, kaunistan muffinid veel glasuuriga ning klientidele meeldivad need kyll, kuigi kui seda esmakordselt tegin, vaatas ta mind veidi khmm … imelikult 😀

Muffins

J6hvika, valge shokolaadi, macadamian (see on yks sorts p2hkleid. S6naraamat sellele eestikeelset vastet ei andnud) kook/Raspberry, white chocolate, macadamian blondy. See on nyyd t2itsa midagi uut meil ja Sarah usaldas kogu esmakordse tegemise mulle. Muidugi oli mul abiks spikker (loe: retsept), sest nimetatud maiuse saamiseks ei kasutata tavap2rast juba valmis segu.

1. Sulata valgeshokolaad (200gr) ja v6i (125gr) kuniks need on omavahel yhtlaseks massiks segunenud;

2. Sega omavahel kuivatatud j6hvikad (30 gr, korralik peot2is), jahu (110gr), suhkur (90gr), 1 spl vanilli essensi (meil on see vedeliku kujul, ilmselt aitab ka vanillisuhkur) ja macadamian nuts (100 gr);

3. Sega omavahel shokolaadi-v6i mass ning kuivained, lisa kergelt vahustatud munad (2tk) ning sega kogu kupatus yhtlaseks massiks;

4. Pane saadud segu kypsetuspaberiga voodertatud ahjupannile, jaga see yhtlaselt ning suru kergelt kokku;

5. Kypseta ahjus 40-45 minutit 160-180 kraadi juures (olenevalt ahjust) v6i kuniks segu on kypsenud. V6ta ahjust v2lja ja lase jahtuda.

6. Jahtunud kook kaunista sulatatud valgeshokolaadiga ning serveeri p2rast shokolaadi hangumist.

J6hvikas

 Kirsi koos/cherry slice

1. Sega omavahel 250gr purustatud kypsiseid, 180gr kookoshelbeid ja 300gr kuivatatud kirsse.

2. Sulata 125gr v6id ning lisa kuivainetele. Lisa segule 400gr kondenspiima, ½ spl vanilliessensi ja ¼ spl punast toiduv2rvi;

3. Sega kogu mass korralikult l2bi (k2tega on seda k6ige lihtsam teha);

4. Suru saadud segu tugevalt kypsetuspaberiga 22ristatud n6usse ning pane kylmikusse seisma (no n2ituseks tunniks ajaks);

5. Sulata omavahel 200gr tumedat shokolaadi ning 60gr v6id. Vala saadud segu yhtlaselt kylmikus olevale massile ning j2ta uuesti kylmikusse seisma kuniks shokolaadikate on hangunud.

DSCN2712

6huline sidrunikorvike (Lemon-meringue).

1.Valmista ise v6i osta poest korvike, kypseta neid eelnevalt ahjus umbes 10-15 minutit, kuni nad on kuldpruunid.

2. M22ri korvikesse sidrunimass, kogus pane ise paika olenevalt massi maguse/hapususe astmest ja enda eelistustest

3. Teevalmis munavalgemass ning “ehita” sidrunimassi peale munavalge tornikesed.

4. Pista korvikesed uuesti ahju ning kypseta, kuniks munavalge on kuldpruun.

DSCN2735

Lemington (ei oska eestikeelset vastet sellele leida)

1. Kypseta valmis beseetaigen (meie teeme seda vastavast spetsiaalsest segust, kuid l6pptulemus meenutab k6ige rohkem just beseetaigent);

2. Eemalda valminud sisult 22red ning l6ika saadud kook yhesuurusteks tykkideks;

3. Tee valmis kaste – sega omavahel kokku kakaopulber ja suhkur nig viimaks lisa vesi. Saadud segu peaks olema suhteliselt vedel/vesine ning mitte v2ga kylm/soe. Piisab, kui on umbes 40 kraadi (n2puga katsudes tunned, et on kergelt soojem kehatemperatuurist);

4. Kasta iga koogitykk vedelikku ning veendu, et see oleks igast kyljest sellega kaetud. Pane koogitykk paariks minutiks alusele imbuma (niikauaks, kuni kastad k6ik teised tykid vedelikku);

5. Viimasena veereta tykid kookoshelvestest alustades sellets tykist, mis esimesena vedelikku kastetud sai;

6. S2ilitada v6id toatemperatuuril 3-4 p2eva.

DSCN2737

Quiched, v2hemalt sellisel kujul, nagu meil siin, on v2ga lihtsad teha Oleks ma sellest kodus olles teadlik olnud, ma oleks juba ammu quiche valmistanud 😀

1. L6ika vastavalt vormisuurusele lehttaigna tykk, vooderda eelnevalt 6liga pritsitud vorm taignatykiga ning l6ika ylej22v taignaosa noaga 2ra.

2. Pane vormi k6igepealt riiv juust, siis hakitud sink, l6puks hakitud tomat (umbes pool tomatit vormi kohta). V6i pane vormi riivjuust, hakitud spinat ning fetajuustu tykid. Vala vormi sisu yle muna/thickened creami seguga, soovikorral pane l6petuseks maitseaineid.

3. Pista vormid ahju u 30 minutiks 250 kraadise temperatuuri juures. Quiched on valmis, kui lehttaigen on kypsenud (selle kontrollimiseks v6ta yks quiche ja keera see tagurpidi oma k2tte, nii et taignapool sulle vastu vaatab).

4. V2rskelt ahjust tulnuna on nad k6ige paremad 🙂

DSCN2732

Block cake on lihtne teha, kuna yllatus yllatus, j2llegi on meil vastav kuivsegu juba olemas. Et natukenegi tegevust oleks, m2ngib tegija maitsetega. Ja selle jaoks on meil erinevaid maitse essntse, mida lisada. Populaarsemad on vanilli, banaan, karamell, shokolaad ja apelsin/mooniseemned. Teinekord teen ka vikerkaart (ehk 3 erinevat v2rvi segu tuleb ahjuplaadile panna ja sisu j22b vahvalt kirju).

1. Sega valmis taigen (j2llegi, midagi sarnast biskviittaignale) ning lisa vastavalt eelistusele kas maitse essentsi v6i midagi muud:

2. Kypseta, kuni kook on valmis ja t6sta ahjust v2lja jahtuma:

3. Sega valmis kate ehk v6ikreem. V2ga lihtne teha – sega toasoojale v6ile hulka tuhksuhkurt. Kogused pane paika vastavalt enda eelistustele. Meie maitsestame v6ikreemi omakorda vastavalt, millisele koogile kate peale l2heb (muidu on ta neutraalsel kujul) ehk banaanikoogile l2heb peale banaanikreem jne;

4. L6puks korrigeeri koogi22red st. l6ika 22red 2ra 🙂 Meie m2ssime valmis koogid kilesse ja sygavkylmutame, et oleks kiirelt v6tta vajadusel.

DSCN2738

Finger buns (2rge minu k2est kysige, miks just selline nimi) ja Cinnamon buns . V2ga lihtsad teha ning populaarsed kohalike seas

1. Tee valmis magus taigen ja vormi need piklikuks saiakeseks (fingerbuns) v6i rulli taignaks, raputa peale kaneeli ja suhkru, rulli taigen ning l6ika sobivad tykid ning laota ahjuplaadile roosidena;

2. Lase taignal kerkida kuniks saiakesed/roosid on paisunud ning kypseta ahjus kuldpruuniks;

3. V6ta valminud ampsud ahjust ning aseta jahtuma;

4. Kaunista fingerbunid v6ikreemiga ning kaneelisaiad suhkruglasuuri ning kaneeli/suhkru seguga.

DSCN2739

DSCN2740

One thought on “Kersti möllab pagariäris

  1. Pingback: Siis kui praktikat lendab uksest-aknast sisse | Minna või mitte - selles on küsimus. Muidugi minna!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s