Minu esimene kringel

Minu jaoks on tundunud kringli ja kuklite tegemine midagi hästi lihtsat, millega saab iga inimene hakkama olenemata kas ja kui tihti ta köögis toimetab. Ometi ei ole ma ise neid kunagi teinud, kuid mõte ja tahtmine on olnud aastaid. Mul on olnud päris suur aukartus kergitamise kui protsessi ees, sest nii palju kui olengi seda üritanud teha, ei ole MITTE KUNAGI see ünnestunud. Samas tahtmine küpsetada on alati suurenenud, kui olen kaasa elanud erinevatele kokandussaadetele või kasvõi jälginud erinevaid insta kontosid. Muideks, toiduteemaliste instakontode vaatamine on olnud minu salajane hobi päris pikalt 😀 Köögikombaini saamine oli samuti minu salajane unistus, kuid mille saamine tundus minu jaoks utoopia. Ma lihtsalt ei näinud õigustust osta a la 600 eurot maksev Kitchen Aid komplekt kui ma seda just igapäevaselt ei kasuta. Paraku Kitchen Aid oli ainuke, millest teadlik olin. Kuniks detsembris nägin ühte palju rahakotisõbalikumat eksemplari ning palusin seda jõuludeks. Sain ka.

Eestist tagasi tulemisest saadik olen plaaninud igal nädalavahetusel oma uut sõbrakest rakendada ja kringlitegemine ära proovida 😀 Paar nädalavahetust tagasi jõudsin isegi nii kaugele, et otsisin oma retseptikogus pärmitaignaretsepti ja uurisin ka ThymeOut blogi, kuid jällegi jäi asi sinna paika. Elu tuli vahele noh. Eelmine nädalavhetus oli meil istumine sõpradega, sest üks paar tuli mitmekuiselt reisimiselt tagasi ning lõpuks otsustasin ka kringli tegemist proovida. Isegi kui asi untsu läheks, siis oma sõpradele ikka julged proovida anda, kasvõi maitse vastukaja saamiseks 😀 Nii avasingi ThyemeOut’i kringliretsepti, uurisin välja mis vahekord on press- ja kuivpärmil ning ostsin vajalikud komponendid ära. OCD nagu ma olen, siis pidin ikka vajaminema jahukoguse ka ära kaaluma 😀

Seega, inspireerituna Getterist, siin on vajalikud kompnendid ja juhised, kuidas mina pärmitaigent magusa jaoks teen:

  • 25-28g kuivpärmi olenevalt, mis pakendis see ostetud on (sest presspärmi on siinmail raske leida)
  • 5dl piima, soojendatud kehatemperatuurini (a la 37 kraadi)
  • soola, silma ja maitse järgi
  • 200g suhkrut
  • 200g võid, sulatatuna
  • 700 g jahu*
  • 1 muna määrimiseks

Alustan sellest, et kõik vajaminevad kogused mõõdan erinevatesse nõudesse ära, noh hiljem hea mugav toimetada. Siis soojendan piima madalal tulel nii soojaks, et näpu sellesse pistes ei ole midagi tunda ehk piim ei ole liiga soe või külm. Panen selle köögikombaini kaussi, lisan pärmi ja panen kombaini tööle. Samal ajal sulatan või. Piimal ja pärmil lasen seguneda umbes minutikese ning siis hakkan supilusika haaval lisama jahu. Mul on kartus, et kui panna jahu kohe suuremates kogustes, siis jääb see tükki 😀 Kui umbes pool jahust on segule lisatud, valan juurde või. Selle proovin tsipake maha ka jahutada, samas soojem või äkki aitab paremini hilisemale kerkimisele kaasa. Lisan ka suhkru ning soola ja jätkan segamist. Nüüd panen ahju sooja – Getterilt sain hea nipi, kuidas tainast kergitada (ehk kasuta ahju, mille kuumus on 50/60 kraadi). Lisan ülejäänud jahu ning segu peakski jääma näpu all niiske. Selleks ajaks kui kõik jahu lisatud, on ka ahi soe, seega pole muud kui kauss ahju kerkima.

Minu ahju madalaim kuumus on 60 kraadi ning selle juures läheb kergitamiseks tund ja veerand.** Võta kerkinud tainas ahjust ja lülita ahi välja (et see jõuaks jahtuda enne küpsema panemist. Võid ka ahjuukse lahti teha). Edasi on vaja taigen saada töölauale ning lahti rullida. Esimese kringi puhul panin sisuks 400g shokolaadivõiet, rosinaid silma järgi ja 200g metsapäkleid. Rulli tainast kokku ning lõika kaheks, mulle tundus niimoodi punumine lihtsam. Aseta pärg ahjuplaadile, klopi lahti üks muna ning pintselda pärg üle.  Nüüd läheb pärg ahju ning pane ahi tööle. Siin on nüüd see koht, et igaüks peab ise oma ahju tundma ning mina paneks isegi pigem veidike madalama temperatuuriga küpsema, et kringel väljast liiga tumedaks ei läheks ning seest tsipa tooreks jääks. Mina küpsetan 175 kraadi juures 30-40 minutit, ise pidevalt tikuga katsudes, kas tundub seest küpse või ei. Kui kringel valmis, tõsta see välja ning lase jahtuda. Soovi korral sulata peale katet. Esimene kringel tuli nii suur, et viisin poole sellest tööle ning pakkusin lõunapausi ajal magusaks. Söödi ja öeldi, et täitsa hea.

Pärast esimest küpsetuskorda vähendasin jahukoguse 740 grammilt 700le kuna muidu tundus tainas tsipake kuiv. Ning samuti vähendasin ahjukuumust 200lt kraadilt 175le ja pikendasin veidi küpsemisaega, sest muidu läks kringel väljast liiga kiirelt liiga pruuniks, kuid jäi seest tsipa tooreks.

Meil oli täna tööl jälle heategevuslik küpsetuspäev ja mõtlesin seekord midagi teistsugust viia. Ma ei tahtnud lihtsalt midagi teha tegemise pärast, vaid kuna esimene kringlitegu suures plaanis ikkagi õnnestus, tegin hoopis jusutusaiakesi ja kaneelirulle. Kuna plaanisin antud taigna koguse kaheks teha, siis vähendasin selle suhkrusisalduse 100le grammile. Juusturullide sisuks sai sulavõi,  nelja juustu segu ja jahvatatud suitsune paprika, kaneelirullide sisu vast lahtikirjutamist ei vaja. Sain päris palju saiakesi ning jätsin natukene koju ka maiustamiseks. Need, mis tööle viidud sai, söödi samuti ära.

*Kui ma esimest korda taigent tegin, siis panin pärmi vaid 14g (kaks 7g pakikest). Ma isegi ei registreerinud tegemise hetkel ära, et panin pärmi liiga vähe. Ju siis oli meeles number 25g (mis oleks õige kuivpärmi kogus) ja et kuivpärmi tuleb panna poole vähem. Aga ma kompenseerisin selle niimoodi, et panin 500g tavalist jahu ja 200g isekerkivat jahu (self-raising flour), sest mul ei olnud piisavalt tavalist jahu kodus 😀 Kogemata kogustega katsetades tuli ikkagi välja. Seega pärmi/jahu kogused oleks kas 25g kuivpärmi ja 700g tavalist jahu VÕI 14g kuivpärmi, 500g tavalist jahu ja 200g isekerkivat jahu.

** Olenevalt kumba kuivpärmi/jahu kombot kasutada on kerkimisaeg erinev – 25g kuivpärmi ja 700g tavalise jahu puhul on see u 50 minutit ; 14g kuivpärmi, 500g tavalise jahu ja 200g isekerkiva jahu puhul u tund ja veerand.

 

One thought on “Minu esimene kringel

  1. Pingback: Kuidas MITTE küpsetist teha – Elu on seiklus … Anna võimalus enda omale !

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s